Марш за очување климе Београд 2015Global climate march

Позивамо вас да се окупимо на Тргу Републике у Београду, у недељу 29. новембра 2015. године у 13 часова, да дамо подршку борби против климатских промена!

Научници су утврдили да човек својим активностима неповољно утиче на промену климе што у крајњем исходу води ка катастрофалним последицама и уништењу наше планете. Указали су, такође, и на контра мере које могу да ограниче глобално загревање, те је сада велика одговорност на доносиоцима одлука који те мере могу и да спроведу у дело. Управо о томе ће светски лидери дискутовати следеће недеље у Паризу на Конференцији Уједињених Нација о климатским променама COP21.

Дан пре почетка те конференције, у недељу 29. новембра, у више од 2.000 градова у 150 земаља широм света, окупиће се грађани са захтевом да се усвоји нови међународни споразум којим би се глобално загревање ограничило на 2°C и који би важио за све чланице УН. Организатор београдског скупа, који је део те глобалне акције „Марш за климу“, је организација Intersection, која се залаже за одговорно истраживање и иновације, заснивање јавних политика на научним чињеницама и јаче повезивање науке и друштва. Покретач иницијативе на глобалном нивоу је међународна активистичка група Avaaz, а локални партнер је организација „Еко мускетари“.

Учесници ће након групног фотографисања и слања поруке из Београда на централни портал „Марша за климу“ заједнички посетити изложбу о Јовану Цвијићу, у Галерији САНУ, у Кнез Михаиловој улици број 35, са намером да укажу на значај очувања планете увођењем мера за ограничавање климатских промена, на важност узимања у обзир научних чињеница при доношењу јавних политика, као и на значајну улогу науке у друштву и за друштво.

Више информација о глобалној иницијативи „Марш за климу“ и Глобалном Самиту о климатским променама: