IntersectionНедеља парламентаризмаЕвропски ђачки парламентlogo-fefa

Центар за науку и иновације Тачка пресека (Intersection), уз подршку Факултета за економију, финансије и администрацију – ФЕФА, 21. октобра 2015. године у оквиру Недеље парламентаризма најавио је ученицима завршних разреда средњих школа и студентима првих година факултета нови циклус пројекта „Европски ђачки парламент“. Пројекат ће се одвијати како у Србији, тако и у великом броју европских земаља. По пет финалиста из сваке од земаља учествоваће на Завршној дебати у Манчестеру током највеће европске научне конференције Euroscience Open Forum (ESOF) у јулу 2016. године.

Окупљене су испред организације Intersection поздравиле Ана Трбовић и Дивна Вучковић, а затим су финалисти прошлогодишње дебате која је одржана у јуну 2014. године у Копенхагену, Јелена Глишић, Лазар Булић и Богдан Радичевић, својим вршњацима пренели искуства из Београда и Копенхагена. Јелена, Лазар и Богдан описали су детаљан ток симулације рада парламента и нагласили значај научне дебате и улогу младих у овом сложеном процесу који директно утиче на њихове свакодневне животе и на заједницу у којој живе.

„Циљ Европског ђачког парламента јесте да се млади уведу у свет парламентаризма и укључе у теме истраживања и науке“, објаснила је присутнима чланица тима Јелена Глишић. „Научили смо на који начин треба да функционише прави парламент и како утврђени проблеми и могућа решења доводе до формирања ставова комитета базираних на научним чињеницама и до доношења резолуција које ће направити позитивне помаке у друштву.“

По завршетку излагања, око педесет присутних ученика и студената, као и сви њихови вршњаци који су заинтересовани за науку и демократске процесе, позвани су да се укључе у овај европски пројекат који у Србији спроводи организација Intersection, а којим на европском нивоу координира Wissenschaft im Dialog из Немачке, уз финансијску подршку фондација Robert Bosch и Бајер. Пријаве за учествовање примаће се од почетка 2016. године попуњавањем обрасца на интернет адреси www.intersection.rs или слањем електронске поруке на адресу centar@intersection.rs, са назнаком:

Пријава за пројекат „Европски ђачки парламент 2015/2016“