IntersectionНедеља парламентаризмаЕвропски ђачки парламент

Позивамо ученике завршних разреда средњих школа и почетних година факултета, старости између 16 и 19 година, који су руководиоци и активни чланови ђачких и студентских парламената, које интересује наука и који желе да се упознају са парламентарном процедуром и процесом вођења научне дебате, да нам се придруже 21. октобра 2015. од 10 до 11 часова на Факултету за економију, финансије и администрацију, Булевар Зорана Ђинђића 44 на Новом Београду. Тада ће бити представљена структура дебате о развоју науке која ће се одржати током пролећа 2015. године.

Центар за науку и иновације Intersection уз подршку Факултета за економију, финансије и администрацију, организује у оквиру Недеље парламентаризма инфо сесију на којој ће бити представљен пројекат „Европски ђачки парламент“. Уједно ће се најавити нови циклус пројекта и позвати заинтересовани да се укључе у симулацију научне дебате у марту 2016. године. Инфо сесија је намењена ученицима средњих школа са циљем да се промовише креирање политика заснованих на чињеницама, као и да се повећа учешће младих у доношењу одлука у складу са демократским процесима.

У оквиру инфо сесије биће представљен пројекат „Европски ђачки парламент“ који ће се по други пут одржати у Србији у марту 2016. године. Овај престижни пројекат који промовише и популарише науку одвијаће се у Београду, као и у другим градовима широм Европе. Финална дебата биће одржана у Манчестеру током трајања највеће европске научне конференције – Euroscience Open Forum (ESOF) у јулу 2016. године.

Око стотину ученика средњих школа из Србије биће укључено у одржавање локалног ђачког парламента у Београду од 4. до 6. марта. Пет финалиста који буду одабрани одлуком стручног жирија представљаће нашу земљу на финалном догађају у Манчестеру, заједно са финалистима из двадесетак европских земаља.

Пројекат ће најавити и представити финалисти Европског ђачког парламента 2013/2014 који су представљали Србију на завршној дебати у Копенхагену у јуну 2014. године. Уједно ће бити објављен позив за учествовање у новом циклусу пројекта у коме ће моћи да учествују ученици завршних разреда средњих школа и почетних година факултета старости између 16 и 19 година.

Заинтересовани се могу пријавити попуњавањем формулара на сајту www.intersection.rs или слањем електронске поруке на адресу centar@intersection.rs, са назнаком:
Пријава за инфо сесију „Европски ђачки парламент 2015/2016“

Недеља парламентаризма

Недеља парламентаризма је серија догађаја и активности којима се отвара форум за разговор о парламентарној демократији и учешћу грађана у демократским процесима.

Недељу парламентаризма по први пут у Србији организује Народна скупштина Републике Србије у партнерству са великим бројем организација цивилног друштва, школа, факултета, установа културе и локалним самоуправа.

Додатне информације

Недеља парламентаризма представља серију догађаја који за циљ имају боље повезивање и упознавање грађана и грађанки Србије са радом Народне скупштине. Циљ је да се серијом различитих догађаја отвори простор за дебату о учешћу грађана у демократским процесима, значају отворености парламента као институције, као и различитим начинима комуникације између грађана и њихових директно изабраних представника. Недељу парламентаризма, по први пут у Србији, организује Народна скупштина Републике Србије у сарадњи са иницијативом Отворени парламент. Концепт Недеље парламентаризма је развијен по угледу на „Parliament Week“ који је 2011. године покренуо парламент Велике Британије. Недеља парламентаризма окупља партнерске организације које одржавањем једног или више догађаја доприносе, између осталог, покретању дебате на нека од важних питања, промовисању отворености у ради парламента, као и отварању нових канала за комуникацију између грађана и парламента. Једини услов за учешће у Недељи парламентаризма је жеља за промовисањем парламентарне демократије и учешћа грађана у демократским процесима.