IntersectionМИСАНУАрхеолошки институт Београд

Научни камп „Виминацијум“ (Science Camp „Viminacium“) одржава се током летњег распуста у истоименом археолошком и палеонтолошком налазишту. Камп организује Центар за науку и иновације Тачка пресека (Intersection) у сарадњи са реномираним научним и образовним институцијама: Археолошким институтом САНУ, Математичким институтом САНУ и Центром за нове технологије. У раду кампа учествују и многи други изузетни научници спремни да младима приближе науку на леп и занимљив начин. Током тродневног научног дружења, свако од учесника Дечјег научног кампа научи и пронађе одговоре на многобројна научна питања са којима се сусрећемо у свакодневном животу, упозна се са делом наше културне баштине и првенствено, добро забави.

Научни центар „Виминацијум“ се налази у близини Костолца, на 95 км од Београда. Познат је по изузетној културно-историјској вредности, као локалитет од међународног значаја под заштитом УНЕСКО-а. У његовом склопу су научно-истраживачки центар, археолошки локалитет римског града и легијског логора из првог века наше ере и палеонтолошки парк. У њему се налазе аутентични објекти античких базилика и некропола, римски амфитеатар, аквадукт у дужини од близу 10 км и бројне друге грађевине из античког периода. Научни центар „Виминацијум“ је међународно познат и по недавно пронађеним изузетно ретким остацима мамута из праисторијског периода. Простор на коме се камп одвија представља отворену књигу геологије, археологије, културе, уметности и историје ових простора.

Научни камп „Виминацијум“ се организује за децу узраста од 7 до 12 година, у више тродневних термина у току летњег распуста. Програм Научног кампа приближава деци различите научне области (археологију, хемију, биологију, палеонтологију, физику, астрономију, роботику, математику, форензику итд.), са циљем да подстакне њихову радозналост, креативност и критичко мишљење. У погледу садржаја, интерактивног начина рада и кадрова, камп је организован по правилима летњих школа на европском нивоу. Сви предавачи имају више од 10 година искуства у раду са децом. Кроз разноврсне садржаје и методе (интерактивне научне радионице и експерименте, ископавање на археолошким локалитетима, оријентацију у природи, посету површинском рударском копу „Дрмно“, сусрет са нашим реномираним истраживачима међу којима су и добитници највећих европских научних пројеката), деца имају прилику да доживе науку на занимљив и пријемчив начин у аутентичном окружењу и у друштву са својим вршњацима.

Тагови: