САД - Србија и Западни Балкан Радионица о науци о подацима

Intersection је суорганизатор са америчким Темпл Универзитетом и Математичким и Археолошким институтима Српске академије наука и уметности, веома значајног регионалног научног догађаја под називом „САД – Србија и Западни Балкан Радионица о науци о подацима“ који се одржава у Београду од 26. до 28. августа 2018.

Одржавање радионице подржали су Национална фондација за науку САД-а (National Science Foundation – NSF) и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Радионица ће укључити више од 500 истраживача и представника индустрије, као и доносилаца политика и организација цивилног друштва.

Србија и Сједињене Државе потписале су 2010. године Споразум о сарадњи у области науке и технологије. Сврха Споразума је јачање научних и технолошких могућности обеју држава, проширење односа између њихових научних и технолошких заједница, као и промовисање научне и технолошке сарадње у подручјима од узајамне користи. Међу приоритетима предвиђене сарадње су наука о подацима, математика, археологија, антропологија, заштита културног наслеђа итд. Сарадња би требало да се одвија кроз различите облике, укључујући заједничке истраживачке пројекте.

У последњих неколико година српска делегација имала је бројне корисне састанке у Вашингтону са Националном научном фондацијом из САД, Институтом Смитсонијан и Националним институтом за здравље, потпомогнутом од стране Центра за науку и иновације Intersection, и уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Прошле године су представници НСФ-а посетили Србију и састали се са Организационим тимом планиране Радионице научне сарадње између САД и Србије, као и са господином Младеном Шарчевићем, министром образовања, науке и технолошког развоја, представницима Српске академије наука и уметности, као и представницима Универзитета у Београду, и другим истакнутим истраживачким институцијама. Као резултат ових заједничких активности, планови сарадње између САД и Србије добили су потпуну подршку руководства НСФ-а. У мају 2018. НСФ је доделио грант за пројекат „САД – Србија и Западни Балкан Радионица о науци о подацима“, који ће бити имплементиран под вођством Зорана Обрадовића, као генералног председавајућег.

Програм радионице и више информација можете наћи на: www.nsfserbia.rs

Тагови: