IntersectionЕвропски ђачки парламент

Тим Intersection Youth, састављен овај пут од шест сјајних средњошколки и средњошколаца представљао је Србију, у организацији Intersection-а, на овогодишњем Европском ђачком парламенту чија је тема дебате била наука, а који је одржан у склопу највећег европског отвореног научног форума, ЕСОФ-а (Euroscience Open Forum), у Тулузу.

European Student Parliaments део је Програма Хоризонт 2020, у оквиру Директората за науку и иновације Европске комисије. У оквиру ове иницијативе, седамдесеторо средњошколаца, из десет европских земаља, окупило се у Тулузу од седмог до деветог јула 2018. како би дискутовали о будућности мобилности, једном од битних питања савременог друштва. Ученици су добили прилику да изнесу своје мишљење и активно учествују у парламентарној дебати и на крају су своју заједничку резолуцију уручили господину Карлосу Моедашу, европском комесару за истраживање, науку и иновације. Централном парламентарном дебатом Европског ђачког парламента у Тулузу, поново је и ове године председавала наша чланица, Неда Живановић.

Организацију пројекта на европском нивоу координирала је немачка организација Наука кроз дијалог (Wissenschaft im Dialog), у сарадњи са Европском комисијом, а Intersection је већ дуги низ година координатор овог пројекта за Србију. Српски тим ове године чинили су: Тамара Поњавић, Катарина Кривокућа, Тодор Цветановић, Владимир Раденковић, Урош Филиповић и Димитрије Рајчић.

Тагови: