IntersectionNSF

Intersection, у сарадњи са Националном фондацијом за науку (National Science Foundation – NSF) Сједињених Америчких Држава, започео је крајем 2016. године заједничке припреме оквира за проширење научно-истраживачке сарадње између Србије и САД-а.

Након иницијалног састанка одржана су још два састанка у седишту НСФ у Вашингтону, након чега је уследила званична мисија у Србији ове највише америчке институције за финансирање истраживања с циљем побољшања сарадње између САД и Србије.

Национална фондација за науку је независна федерална агенција Сједињених Америчких Држава за промоцију научног напретка. Она подржава основна научна истраживања са годишњим буџетом од 7,5 милијарди долара (за 2016. годину). У многим областима науке као што су математика, рачунарске и друштвене науке, она је главни извор америчке федералне подршке.

Задатак ове фондације је да препозна и финансира рад у области великих научних помака и инжењерства по принципу „одоздо на горе“ („bottom up“), блиско пратећи истраживања у Сједињеним Америчким Државама и свету, одржавајући сталне контакте са истраживачком заједницом са циљем да идентификује ширење граница истраживања, пратећи које области ће са највећом вероватноћом довести до спектакуларног напретка науке и одабирајући најперспективније истраживаче за те подухвате.

Тагови: